About Unirii Neighborhood
Cartierul Unirii este situat ultracentral, in jurul bulevardului Unirii si a strazilor adiacente (Calea Calarasilor, Bld. Nerva Traian, Bld. Decebal, Bld. D. Cantemir, Bld. Regina Maria, Splaiul Independentei), de la Casa Poporului (Palatul Parlamentului) pana la Piata Alba Iulia si Piata Muncii. Din punct de vedere administrativ, fiind situata in centrul Capitalei, zona Unirii se afla la intersectia a trei secoare: Sectorul 3, Sectorul 4 si Sectorul 5. Cartierul este marginit la vest de cartierul 13 Septembrie, la est de Piata Muncii (Bulevardul Basarabia), la nord de zona Carol I – Foisorul de Foc, si la sud de cartierele Vitan si Tineretului.
Zona Unirii cuprinde cateva bulevarde mari, fiecare dintre acestea putand fi considerat cartier separat: Calea Calarasilor, strada Matei Basarab, Bulevardul Decebal, Bulevardul Burebista, Calea Dudesti, Bulevardul Octavian Goga, Bulevardul Nerva Traian, Bulevardul Mircea Voda, Splaiul Unirii, Bld. Libertatii, Bld. Corneliu Coposu, Bld Regina Maria.
Constructia bulevardului Unirii a inceput ulterior cutremurului din 1977, cand s-a hotarat reorganizarea centrului capitalei si construirea Casei Poporului (actualul Palat al Parlamentului), cladire ce va domina nu numai Piata Constitutiei si Bulevardul Unirii, ci intregul Bucuresti, devenind una din cladirile reprezentative ale capitalei. Bulevardul Unirii are o latime de 90 m intre cele doua fronturi de blocuri si tine de la Palatul Parlamentului pana la Piata Alba Iulia (intersectia bulevardelor Decebal cu Alba Iulia). Pana in 1990 bulevardul Unirii a fost cunoscut sub denumirea de Victoria Socialismului. O buna parte din vechile cladiri au fost demolate, in locul acestora fiind construite blocuri cu regim de inaltime P+8E sau P+9E. Dupa anul 2000, odata cu dezvoltarea accelerata a sectorului imobiliar, au fost construite blocuri de apartamente cu un nivel ridicat de confort si suprafete generoase, in special in jurul Pietei Alba Iulia, dar si in proximitatea Bulevardelor Nerva Traian, Caii Calarasilor si Regina Maria.
Locuitorii cartierului Unirii au acces direct la cele 3 magistrale de metrou: Magistrala M1 (Pantelimon - Dristor), care face legatura cu zonele Titan (est) si Gara de Nord (nord), Magistrala M2 (nord-sud) care face legatura cu zonele Universitate, Romana (centru), Victoriei (nord) si Berceni (sud) si Magistrala M3, care face legatura cu zonele Titan (est) si Militari (vest)
De asemenea, transportul de suprafata este foarte bine organizat, arterele principale principale: Bulevardul Unirii, Calea Calarasilor, Bulevardul Nerva Traian, Bulevardul Octavian Goga avand acces la linii de autobuz, troleibuz si linii de tramvai care asigura fluxul catre toate cartierele Bucurestiului.
In ceea ce priveste unitatile de invatamant, in cartier se afla numeroase gradinite, scoli primare si gimnaziale, licee si cateva unitati de invatamat superior, Facultatea de Teologie Ortodoxa fiind cea mai cunoscuta.