Trebuie sa va stabiliti obiective realiste. Este foarte bine sa stiti ceea ce doriti, sau chiar sa fiti putin mofturosi, dar tineti minte, casele noi nu sunt sinonime cu perfectiunea. Fiti pregatiti sa dati importanta problemelor care intr-adevar merita, fara sa fiti distrasi de la acestea din cauza unora cu totul minore.
Fiti pregatit din punct de vedere financiar. Asigurati-va ca totul este, financiar vorbind, in regula. Trebuie sa fiti sigur ca bugetul dumneavoastra acopera atat costul efectiv al apartamentului cat si cheltuielile aditionale (notar, contractul de ipoteca, taxa agentului imobiliar). Verificati de doua ori sumele de bani pregatite in acest sens si pastrati un dosar bine organizat cu toate informatiile financiare de care ati putea avea nevoie.
Sa stiti cand si la cine sa apelati pentru ajutor. Nu solicitati opiniile multor oameni. Veti ajunge sa aveti o multitudine de puncte de vedere si pareri care, in cele din urma, va vor face mai mult rau decat bine. Este de preferat sa consultati un numar mic de oameni in care aveti incredere, apeland la ei strict cand este necesar.
Faceti demersurile pentru un imprumit din timp. Inainte sa incepeti sa cautati o locuinta, luati in calcul posibilitatea de a solicita un credit bancar deoarece va confera credibilitate mai mare in fata vanzatorilor si va garanteaza o paleta mai larga de locuinte din care sa alegeti.
Inainte sa cumparati, studiati piata. Este indicat sa stiti ce vreti sa cumparati inainte de a incepe cautarile pentru o noua casa.
Puneti la punct procesul pas cu pas. Cand va puteti muta? In cat timp va elibera actualul proprietar locuinta? Puteti inchiria locuinta? Locuinta curenta a dumneavoastra trebuie sa fie scoasa la vanzare? Daca veti cunoaste bine ordinea si momentul in care acesti pasi trebuie urmati procesul de achizitionare a unui imobil si va desfasura cu mai mare usurinta.
Ganditi pe termen lung. Doriti o casa in care sa stati pentru mult timp sau vreti ca resedinta cea noua sa fie doar un pas in vederea achizitionarii unui alt imobil la un moment-dat in viitor? Puteti fi sigur de faptul ca deciziile pe care le veti lua daca veti cumpara o casa ce va satisface necesitatile pe termen scurt vor fi diferite de cele luate in ipoteza in care luati o casa in care planuiti sa locuiti pentru o perioada lunga de timp.
Nu lasati nimic la voia intamplarii. Este indicat sa inspectati foarte bine locuinta pe care urmeaza sa o cumparati. Ajungeti la un consens cu actualul proprietar in vederea solutionarii tuturor problemelor legate de potentiale defectiuni ale locuintei inainte de incheierea contractului de vanzare-cumparare.
Bugetul trebuie sa acopere si cheltuieli ulterioare. Desi o noua casa este visul dumneavoastra, nu uitati ca veti avea nevoie de o suma de bani si pentru intretinerea acesteia, pentru eventuale renovari, decoratiuni, precum si pentru alte achizitii.
Gasiti persoana potrivita cu care sa colaborati. Cautati experti ai domeniului imobiliar care sa aiba aceleasi principii si stiluri ca si dumneavoastra. Cumpararea unei noi locuinte este atat un adevarat angajament emotional, cat si unul financiar. Asigurati-va ca agentul imobiliar pe care l-ati ales sa va asiste exceleaza din punct de vedere profesional si, totodata, ofera sugestii ce corespund personalitatii dumneavoastra.
Evitati sa va ganditi de doua ori. Daca veti gasi "casa ideala", nu asteptati sa vedeti daca piata imobiliara va suferi schimbari avantajoase pentru dumneavoastra si nu incercati sa presupuneti cum va evolua rata dobanzii. Schimbari de natura sa faca o diferenta semnificativa nu se produc pe termen scurt. Proprietatile atragatoare nu raman pe piata foarte mult, chiar pe timp de criza.
Fiti atent cum negociati. S-ar putea ca in urma negocierii sa cumparati proprietatea la un pret bun, dar fiti foarte atent la detalii. Achizitionarea unei locuinte la un pret mic poate avea substraturile ei. Mare atentie!
Priviti catre viitor. Aveti incredere in alegerea facuta si tineti minte ca in cele din urma imobilul nou achizitionat este o investitie. Stabiliti un plan de buget pentru reparatii, decoratiuni si intretinere si evitati sa fiti surprinsi de cheltuieli neprevazute si sa permiteti ca noua dumneavoastra locuinta sa fie deteriorata intr-un fel sau altul.